Sociale zaken

Visie over sociale zaken:

Sociale politiek beperkt zich niet tot de zogenaamde ‘kansarmen’ maar omvat de hele samenleving. Sociale politiek speelt zich af in alle lagen van de maatschappij en binnen alle leeftijdscategorieën.

Het is zaak de jonge mensen hier te houden en nieuwe jonge gezinnen aan te trekken. De kinderopvangcentra, zowel gemeentelijk als privaat, moeten hun opvangmogelijkheid kunnen vergroten. Aanvullend daarbij dient naschoolse opvang op de scholen zelf verder gepromoot te worden en waar nodig bijkomende professionele krachten aangetrokken.

Hier kan in het kader van activering van werklozen gedacht worden aan PWA-contracten, wiens taken dan ruimer kunnen liggen dan louter opvang en ook kunnen ingezet worden bij schooluitstappen, zwembadbezoek,…

Momenteel wordt er volop werk gemaakt van de herbestemming van kerken. N-VA Sint- Lievens-Houtem wil onderzoeken of hiervoor kerken in aanmerking komen in onze gemeente. Een eventuele herbestemming van dergelijke infrastructuur komt het sociale leven en onze gemeente alleen maar ten goede.

N-VA Sint-Lievens-Houtem wil de markt meer benutten als ontmoetingsruimte om het gemeenschapsgevoel te stimuleren onder de bevolking. Wij denken daarbij aan het organiseren van een kerstmarkt, een zomerfestival of avondmarkten.

N-VA Sint-Lievens-Houtem staat voor het aanpakken van sociale misbruiken in de gemeente. Een lokale commissie moet er de sociale fraudeurs uithalen want zij misbruiken de solidariteit en nemen de middelen in beslag die bedoeld zijn voor de échte rechthebbenden. Maar, voor wat hoort wat! Uitkeringsgerechtigden kunnen ingezet worden ten voordele van het algemeen nut.

Een degelijke en betaalbare huisvesting is voor N-VA Sint-Lievens-Houtem een primair recht. Voor inwoners die zich geen eigen woning kunnen veroorloven moeten er degelijke goedkope huurwoningen op de markt komen. Onze gemeente schiet nog steeds schromelijk te kort en zit ver onder het landelijk gemiddelde. Meer sociale huurwoningen zijn een eerste stap. Bij de toekenning van sociale woningen moet de gemeente op de eerste plaats haar eigen inwoners bedienen.

N-VA Sint-Lievens-Houtem wil de woon-zorg formule in de gemeente verder ontwikkelen. Bejaardenwoningen of service-flats in de omgeving van een zorgverstrekkende instelling houden de bewoners zelfstandig en mobiel zonder dat ze de noodzakelijke verzorging moeten ontberen. N-VA Sint-Lievens-Houtem wil private investeerders aantrekken om te voorzien in woongelegenheden voor bejaarden.

Sint-Lievens-Houtem voert nog steeds geen beleid rond mantelzorg. Mantelzorg is de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door naasten: familieleden, vrienden, kennissen en buren. Kenmerkend is de reeds bestaande persoonlijke band tussen de mantelzorger en zijn of haar naaste. Daarnaast gaat het om langdurige zorg die onbetaald is. De meeste mantelzorgers vinden het vanzelfsprekend om voor hun naaste te zorgen, maar lopen wel tegen tal van problemen aan. Zo is het bijvoorbeeld moeilijk om de zorg te combineren met een betaalde baan, is het moeilijk om de zorg tijdelijk over te dragen en maken veel mantelzorgers extra kosten. N-VA Sint-Lievens-Houtem denkt daarbij aan het geven van een maandelijkse extra premie bovenop de mantelzorgpremie van de mutualiteit. N-VA Sint-Lievens-Houtem wil zorgen voor een platform en een structuur waarbij de geïnteresseerde mantelzorgers op regelmatige momenten kunnen samenkomen om ervaringen uit te wisselen en op die manier hun werking te optimaliseren.

Voor N-VA Sint-Lievens-Houtem is een verplichte inburgeringcursus voor nieuwkomers een belangrijk aandachtspunt. Hierdoor raakt de inwijkeling zelf sneller vertrouwd met de normen en gebruiken van het gastland, leert de taal, kan deelnemen aan het gemeenschapsleven, kan zijn kinderen helpen bij het schoolwerk, vindt makkelijker een job waardoor de spiraal van kansarmoede wordt verbroken.

Voor mensen die zich niet willen aanpassen dient gebruik gemaakt te worden van de middelen die ons ter beschikking staan om hun steun te ontnemen. Te vaak nog wordt er uit laksheid niet opgetreden.

De stijgende energieprijzen brengen mensen soms in financiële problemen. N-VA Sint-Lievens-Houtem wil gezamenlijke energieaankopen organiseren voor de inwoners. N-VA Sint-Lievens-Houtem pleit ook voor hernieuwbare alternatieve energie. Windmolens met winstdeelname voor de omwonenden moeten worden gepromoot. Dit alles rekening houdend met de haalbaarheid en leefbaarheid voor de directe omgeving.

Nieuws over dit onderwerp

N-VA Sint-Lievens-Houtem toont zijn goed hart!

Aan het begin van het jaar 2018 ontvangen alle raadsleden hun zitpenningen uitbetaald op hun rekening. Een teken opnieuw voor de raadsleden van N-VA om een deel daarvan aan het goede doel te schenken …