Voorstel N-VA omtrent verkeer rond en op de markt stuit op hevig verzet van Nieuw-Houtem

Op 2 maart 2019, over deze onderwerpen: Mobiliteit en verkeersveiligheid:

Voorstel N-VA omtrent verkeer rond en op de markt stuit op hevig verzet van Nieuw-Houtem

Tijdens de afgelopen gemeenteraad kon het voorstel van N-VA omtrent de verkeerssituatie rond en op de markt op maar weinig sympathie rekenen van meerderheidspartij Nieuw-Houtem. Ze wuifden het voorstel weg onder het mom van het bestaande orgaan van de ‘mobiliteitstafels’. Concreet betekent dit een wachttijd van een tweetal jaren voor er zelfs maar een proefopstelling wordt overwogen. Dit betekent dus nog minimum twee jaar een onveilige verkeerscirculatie op de markt.

 

Voorstel

 

Verschillende bewoners en gebruikers van het marktplein klagen over bestuurders die (soms aan hoge snelheden) het marktplein als doorsteek gebruiken. Om terzelfdertijd het parkeren en wegrijden van de parkings te vergemakkelijken hebben we een aantal mogelijke oplossingen geanalyseerd.

Volledige eenrichtingsverkeer op het stuk parking tussen inrit ter hoogte van pralines Anja en marktplein nr 32. Plaatsen van 1 of meerdere vluchtheuvels op hetzelfde stuk parking. Plaatsen van wegneembare paaltje ter hoogte van marktplein 32 zodat er 2 afgescheiden delen van de parking ontstaan. Plaatsen van een doorgaansverbod ter hoogte van marktplein nr 32 richting inrit/uitrit ter hoogte van pralines Anja.

Na analyse stellen we concreet voor om de doorgang ter hoogte van marktplein nr 32 richting inrit/uitrit ter hoogte van pralines Anja niet meer toe te laten en dit door het plaatsen van een verkeersbord type C1 ter hoogte van marktplein nr 32 en dit in de richting komende vanuit de kerk en richting naar in/uitrit van de parking ter hoogte van pralines Anja. Dit is een oplossing met de minste impact en kan met heel
weinig kosten en inspanningen geïmplementeerd worden.

 

Resultaat van de GR

 

Nieuw Houtem vindt maatregelen om deze onveilige situatie aan te pakken op dit moment niet nodig en verschuilt zich achter het concept van de mobiliteitstafels. Zij wensen geen aanpassingen zonder dat dit gedragen is door de bewoners en de burgers en willen dit dus eerst via de mobiliteitstafels verder bespreken. De sp.a-fractie en CD&V-fractie was wel overtuigd van dit voorstel, de Open-VLD-fractie heeft zich dan weer onthouden. Met 6 stemmen vóór, 12 stemmen tegen en 3 onthoudingen werd dit voorstel dus jammer genoeg niet goedgekeurd.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is