Actieplan trage wegen

Op 5 september 2020, over deze onderwerpen: Mobiliteit en verkeersveiligheid:

Sint-Lievens-Houtem heeft 110km recreatieve wegen maar ze zijn onvoldoende gekend en niet altijd veilig en comfortabel. Onze fractie stelde aan de hand van een plan tijdens de gemeenteraad van oktober een prestigieus verbeteringsplan voor. De directe aanleiding is de explosie van het wandel- en fietstoerisme in deze corona-tijd. Het publiek heeft recht op een duidelijk en volledig trage-wegenplan. We blijven er eveneens op aandringen om namen te geven aan de vele wandelpaden. Dat is niet alleen praktisch om een route uit te stippelen maar ook noodzakelijk voor de veiligheid van de wandelaar, fietser, … bij ongeval .Namen die verwijzen naar een historisch feit of persoon zorgen ook voor een culturele meerwaarde.

Op vraag van gemeenteraadslid Marc Degroote (N-VA) gaat de gemeente een werkgroep met vrijwilligers oprichten om het tragewegenplan van de gemeente verder op punt te zetten. “Dat is nodig gezien de explosie van het wandel- en fietstoerisme tijdens de voorbije maanden", zegt Degroote.

Sint-Lievens-Houtem beschikt over een prachtig netwerk van trage wegen, kerkwegels en wandelpaden. “Gezien de explosie van het wandel- en fietstoerisme tijdens de voorbije maanden, worden onze trage wegen vaak door niet-Houtemnaars gebruikt. Als we evenwel op zoek gaan naar het tragewegenplan voor onze gemeente, dan stellen we vast dat we via onze gemeentelijke website worden doorgestuurd naar de website RouteYou. Een duidelijk opgemaakt plan van alle trage wegen is niet onmiddellijk voorhanden. Een trage weg of wandelpad stopt bovendien ook niet aan onze gemeentegrenzen. We stellen ook vast dat eens we de grens van onze gemeente overschrijden dat hetzelfde pad of dezelfde trage weg plots een naam krijgt. Binnen de grenzen van onze gemeente zijn dergelijke benamingen totaal niet voorzien. Ook het systeem van wegspotters is binnen onze gemeente blijkbaar nog niet voorzien. Ook een benaming geven aan de trage wegen is een noodzaak. Dat kan immers een hulp zijn voor de hulpdiensten bij een ongeval”, motiveert Marc Degroote zijn voorstel.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is